Hoe je akoestiek op kantoor kan verbeteren - gepubliceerd op 18-02-2020

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid zijn trillingen die zich voortzetten door een bepaald medium. Vaak is dat lucht. Geluid dat niet wordt geabsorbeerd of galmend geluid wordt als storend ervaren. Er zijn tal van oplossingen die je kan voorzien in een kantoorruimte om dat te voorkomen.

Akoestische kantoormeubelen

Zeker met de ontwikkeling van de laatste jaren waarin het concept van ‘open kantoren’ meer wordt toegepast, speelt een goede akoestiek een belangrijke rol. De akoestiek op je werkomgeving is te verbeteren door de bron van het geluid op te zoeken en daar het juiste akoestisch materiaal te plaatsen. Producten die vaak gebruikt worden om de akoestiek op kantoor te optimaliseren zijn:

- Wandbekleding

- Bureauschermen en scheidingswanden

- Panelen

- Zitmeubilair of poefs

- Lampen

- Beplanting

- Losse akoestische elementen op de grond of op de bureau

Zorg voor concentratiezones

Niet alle taken of teams produceren evenveel geluid. Teams die vaak moeten overleggen zet je best kort bij mekaar. Zo werken wij met zones. Deze kunnen bijvoorbeeld gecreëerd worden door het centraal plaatsen van koffiemachines, printruimtes, vergaderruimtes of scheidingswanden.  

Breng lawaaibronnen samen op één plek

Apparaten die (veel) geluid voortbrengen, zoals printers, scanners en koffieapparaten, breng je best samen op een centrale plaats. Deze storende geluidsbronnen zijn ongewenst op de werkvloer wanneer je je wil concentreren of in overleg bent. Ze kunnen een prima plek vormen in de buurt van een ontmoetingsruimte of ruimte die niet in verbinding staat met een concentratiezone.

Een optimale akoestiek betekent meer productiviteit

Buropix adviseert je graag over de akoestiek in je kersverse of bestaande kantooromgeving. Het is immers nooit te laat om de werksituatie voor jouw werknemers aan te passen en zo de productiviteit te verbeteren.

Meer weten over ons? Volg ons op Linkedin, Facebook of check onze website!