Hoe je van kantoorwerken naar thuiswerken gaat - gepubliceerd op 19-10-2020

Hoe je van kantoorwerken naar thuiswerken gaat 

Het is soms al een uitdaging om medewerkers in een kantooromgeving betrokken en productief te houden. Het wordt extra lastig als het team ook nog eens fysiek en geografisch verspreid wordt. Wanneer er op afstand wordt gewerkt, zal het management en medewerkers zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Ondanks dat COVID-19 de aanstichter is om werken op afstand te introduceren, het zal voor sommige bedrijven leiden tot ‘business as usual’, gezien de voordelen die werken op afstand kan bieden.


De 1,5 meter-samenleving zal nog een geruime tijd actueel blijven. Ook nu wordt telewerk nog steeds aanbevolen of zelfs verplicht. Voor vele bedrijven en werknemers vraagt dat een hele aanpassing. Hoe zorg je er nu voor dat je ook vanuit huis productief blijft? We geven je enkele tips. 

TIP 1. Tools voorzien om op afstand te werken 

Sommige bedrijven moeten snel schakelen om hun medewerkers te kunnen voorzien van benodigdheden om thuis te kunnen werken: een computer of laptop, een telefoon, het doorschakelen van oproepen, toegang tot bepaalde software en documenten, … Daarbij is het ook belangrijk om de nodige opvolging te voorzien, zodat uw medewerkers zich niet geïsoleerd voelen na lange tijd alleen thuiswerken. Vergeet niet om samen successen te blijven vieren! Een systeem om contact tussen collega’s te bevorderen is dus geen overbodige luxe. Het bedrijf kan eventueel opteren voor gedeeltelijk thuiswerk. 

TIP 2. Thuiswerkplek inrichten 

Aangezien het thuiswerken al geruime tijd aanhoudt, investeren heel wat bedrijven in hun werknemers om het thuis comfortabel of ergonomisch te maken tijdens de werkuren. Als de organisatie het toelaat, maak dan een budget vrij voor ergonomisch thuiswerk. Denk aan een ergonomische bureaustoel, een voetensteun, een scherm of een zit-sta werkplek. Spoor medewerkers ook aan om af en toe te bewegen. Hoe verleidelijk het misschien ook is, probeer niet in de zetel of in bed te werken. Zorg ervoor dat je rug wordt ondersteund en dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte staat. Kortom: denk dan aan je werkhouding, ook thuis. 

TIP 3. Een vast ritme kan helpen met focus 

Start je dag best op een geregeld uur, net zoals tijdens normale kantooruren. Hetzelfde geldt om je pauze in te plannen. Voor heel wat jonge ouders kan dit wellicht contraproductief werken, zij werken effectiever als kinderen eenmaal in bed liggen. Bespreek het zeker met je leidinggevende. Goede afspraken maken goede vrienden – of collega’s in dit geval. 

TIP 4. Wanneer vermoeidheid toeslaat

Krijg je last van vermoeide ogen? Wissel dan nu en dan af met het kijken in de verte in plaats van naar je beeldscherm en zorg ervoor dat er geen reflectie of tegenlicht is op je scherm. Als je je even suf voelt, neem wat buitenlucht en strek je benen. 

TIP 5. Betrek je huisgenoten 

 Maak je huisgenoten duidelijk wanneer je werktijden zijn. Zo kan je met elkander rekening houden en dat werkt het prettigst. Als je kids thuiskomen van school, dienen ze te weten wat ze in die tijd wel en niet mogen doen. 

Thuiswerkplek meubilair

Geschikt meubilair draagt een groot stuk bij aan comfortabel en productief thuiswerk. Op zoek naar meubilair voor een thuiswerkplek? Contacteer ons met je vraag op 011 76 33 83 of info@buropix.be.