Oktober is maand van de ergonomie - gepubliceerd op 20-10-2020

Oktober is maand van de ergonomie

Sinds enkele jaren staat oktober gekend als “Maand van de Ergonomie”, mede dankzij de VerV (beroepsvereniging voor ergonomie). De bedoeling is om aandacht te geven aan het welzijn van medewerkers door hun ergonomische tools aan te reiken waardoor ze klachtenvrij hun job kunnen uitoefenen. 

Ergonomische klachten

Eén van de risicofactoren van vaak voorkomende fysieke klachten is het langdurig zitten. Dan spreken we vooral over de ‘beeldschermmedewerkers’. Uit recente cijfers van VerV blijkt dat zo’n 40 % geregeld nekproblemen ondervindt. Minder lang stilzitten is in hun geval een uitstekende preventiemaatregel. Meer bewegen is dus de boodschap, naast een ergonomisch ingerichte werkplek.

Ergonomisch werkmateriaal

Voor een kantoorjob betekent dit wellicht een ergonomische bureau en stoel. Wanneer je moet tillen of in de zorg werkt, betekent het de juiste hulpmiddelen gebruiken.

Laat uw beeldschermwerknemer meer bewegen! Wisselwerken is een gezonde mix van posities om je werk uit te oefenen. Denk aan wandelend telefoneren, een rechtopstaande vergadering met je collega, een zit-stabureau, … 

Ergonomiemaand 

Of je nu op kantoor of thuis telewerkt: sta een keer meer recht! Dat is de leuze tijdens deze maand van de ergonomie. Het zogenaamde ‘wisselwerken’ omvat bij elk halfuur zittend werk, volgt er een moment waarbij je even rechtstaat en wat beweegt. Het bevordert de fysieke toestand van elke werknemer en het is een beproefde manier om het ziekteverzuim te doen afnemen. 

Buropix voor ergonomische werkplekken en advies 

Graag advies over ergonomie? Hoe je een kantoor ergonomisch verantwoord inricht? Of wil je een thuiswerkplek inrichten? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek op 011 76 33 83 of info@buropix.be.